flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОЦІНКА Й АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ СУДУ, ПРИЙНЯТТЯ ЗАХОДІВ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ДІЯЛЬНОСТІ ЯМПІЛЬСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

15 липня 2014, 11:38

  

ОЦІНКА Й АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ  ДІЯЛЬНОСТІ СУДУ,

ПРИЙНЯТТЯ ЗАХОДІВ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ

ЕФЕКТИВНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ДІЯЛЬНОСТІ

ЯМПІЛЬСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

липень 2014 року

           

Відповідно до плану роботи Ямпільського районного суду Вінницької області на 2014 рік та на виконання рішення  Ради суддів загальних судів № 21 від 13 лютого 2014 року мною головою суду Головіним В.А. проведено аналіз ефективності діяльності  Ямпільського районного суду Вінницької області за перше півріччя 2014 року.

     Так,з метою налагодження внутрішньої та зовнішньої комунікації, що сприяє налагодженню доброзичливої, довірливої атмосфери як між працівниками суду, так і громадянами які звертаються за допомогою, а також тих, що мають намір звертатися до суду розроблено комунікаційну стратегію Ямпільського районного суду Вінницької області, яка завдяки реалізації працівниками суду, суддями визначених у неї завдань та функцій покликана відновити довіру до судової влади.

      Протягом першого півріччя 2014 року з метою підвищення рівня кваліфікації працівників суду керівником апарату суду були організовані та проведені відповідні навчання згідно Плану навчання на перше півріччя 2014 року, також були проведені і позапланові навчання з метою усунення виявлених недоліків у роботі працівників суду.

     Також, суддями Ямпільського районного суду Вінницької області проводилися узагальнення судової практики розгляду справ як цивільних, кримінальних справ (проваджень), справ адміністративної юрисдикції, справ про адміністративні правопорушення, із зазначеними узагальненнями мали можливість ознайомитися відвідувачі офіційного сайту Ямпільського районного суду Вінницької області.

     Окрім того, з метою активної реалізації проекту «Електронний суд», так як останній не досить активно розвивавсь у 2013 році та з метою усунення цієї прогалини в подальшому  активно здійснюється реалізація   цього проекту канцелярією суду шляхом донесення до відому кожного з громадян хто звертається до суду про можливість отримання судової повістки у вигляді смс-повідомлення, надання роздруківки заявок та надання допомоги у заповненні заявок, що дає можливість усунути ще одну прогалину, а саме відкладення судових процесів у зв»язку з неявкою їх учасників через неотримання своєчасно або взагалі неотриманням з будь-яких незалежних причин судових повісток і як наслідок це призводить до порушення строків розгляду справи.

     Аналізуючи ефективність діяльності Ямпільського районного суду Вінницької області варто зазначити, що велику роль у підтримці і виконанні цієї роботи відіграють її працівники, а саме кадрова політика в Ямпільському районному суді налагоджена належним чином, велику роль у підборці  і розстановці кадрів відграють як і професійні якості людини, так ї іі особисті, адже завдяки сприятливій моральній, духовній політиці, що панує в колективі забезпечується здійснення належної роботи в цілому.

     Протягом 2014 року в Ямпільському районному суді Вінницької області було зареєстровано 2 звернення громадян, на які у строки передбачені законодавством було надано вичерпні відповіді та рекомендації.

     В роботі Ямпільського районного суду Вінницької області склалася практика піврічного планування роботи, а саме: на перше півріччя та на друге півріччя.

     План роботи на перше півріччя 2014 року виконаний у повному обсязі, у строки передбачені у ньому. Протягом першого півріччя 2014 року проводилися узагальнення судової практики суддями, здійснювались аналізи стану роботи Ямпільського районного суду Вінницької області за 2013 рік, стану судимості за 2013 рік, аналіз роботи працівників суду щодо складання статистичних звітів за 2013 рік, аналіз стану діловодства та судової статистики у суді за підсумками роботи 2013 року,  а також здійснювались відповідні аналізи стану роботи працівників суду за перше півріччя 2014 року. Також, згідно плану роботи суду відповідальними працівниками було належним чином організовано роботу суду щодо складання статистичних звітів, зокрема беруться до уваги та використання в роботі рекомендації надані ТУ ДСА України при перевірці обліково-статистичних карток, складанні статистичних звітів.

     Також, по мірі необхідності, але не рідше ніж 2 рази на місяць оновлюється веб-сайт Ямпільського районного суду Вінницької області який наповнюється відповідною інформацією, що передбачена ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Протягом першого півріччя 2014 року до  Ямпільського районного суду Вінницької області надійшло 1172 справ та матеріалів, залишок з попереднього року, що перебував на розгляді складав – 186 справ та матеріалів. Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в суді, на одного суддю становить 339,50. Усього суддями протягом першого півріччя 2014 року було розглянуто 1133 справ та матеріалів із загальної їх кількості, що складає 96,60 відсоток.

Справи та матеріали, що надходять до суду розглядаються суддями в основному в строки передбачені відповідним процесуальним законодавством, але як це не прикро на кінець першого півріччя 2014 року на розгляді суду перебуває 6 справ, які розглядаються судом вже понад 1 рік, причиною тому є їх складність, епізодність, велика кількість підсудніх, а також у зв»язку з їх важкою хворобою,  що унеможливлює розгляд справ.

Базові показники ефективності  діяльності Ямпільського районного суду Вінницької області за перше півріччя 2014 року відображаються у Додатку № 2 до рішення Ради суддів загальних судів від 13 лютого 2014 року № 21:

 

Базові показники ефективності діяльності

 

 

Ямпільського районного суду Вінницької області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

перше півріччя 2014 року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 півріччя

2 півріччя

1.

Залишок справ і матеріалів, які не розглянуті з попереднього періоду

186

 

в т. ч. залишок справ і матеріалів не розглянутих понад 1 рік

7

 

2.

Кількість справ і матеріалів, що надійшли

1172

 

3.

Кількість розглянутих справ і матеріалів

1133

 

4.

Залишок справ і матеріалів, які не розглянуті на наступний період

146

 

в т. ч. залишок справ і матеріалів не розглянутих понад 1 рік

6

 

5.

Кількість скасованих судових рішень

20

 

6.

Кількість звернень до суду щодо неналежної організації роботи суду

 

 

в т. ч. визнаних обґрунтованими

 

 

7.

Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на
розгляді в суді, на одного суддю,
за наявності спеціалізації в суді (з розгляду кримінальних
справ та справ про адміністративні правопорушення, з
розгляду цивільних справ) середня кількість справ та
матеріалів, що перебували на розгляді у суді на одного
суддю по цих спеціалізаціях

339,50

0,00

8.

Загальна кількість вхідної документації (документів,
справ, матеріалів)

4075

 

9.

Середня кількість вхідної документації (документів,
справ, матеріалів) на одного працівника апарату суду (за
виключенням секретарів судових засідань і помічників
суду)

452

 

10.

Кількість працівників апарату суду на одного суддю

5

 

11.

Відсоток розглянутих справ

96,60

0,00

12.

Середня кількість розглянутих справ на одного суддю

283,25

0,00

13.

Відсоток скасованих судових рішень

1,77

0,00

14.

Кількість судових засідань з використанням режиму
відеоконкференцзв’язку

0

 

15.

Кількість викликів осіб до суду з використанням
SMS-повідомлень

71

 

16.

Наявність веб-сторінки суду, виконання вимог
законодавства та рішень ради суддів загальних судів
щодо веб-сторінки суду

(+)

 

17.

Результати опитування громадян-відвідувачів суду з
питань, що стосуються якості діяльності суду, з
вказівкою дати цього опитування

 

 

 

В цілому Ямпільський районний суд Вінницької області функціонує на належному рівні : виконує поставленні перед нею задачі, завдання згідно плану роботи,  визначенні функції згідно затвердженої комунікаційної стратегії Ямпільського районного суду Вінницької області, проводяться внутрішні навчання з метою підвищення рівня кваліфікації працівників суду, виробничі наради, де обговорюється як діяльність суду, стратегії, функції, пропозиції щодо покращення її діяльності,  проводяться збори суддів, де обговорюються узагальнення судової практики, що проводяться суддями Ямпільського районного суду Вінницької області, судами апеляційної та касаційної інстанції, причини скасувань, зміни рішень суду першої інстанції, з метою недопущення подібних прогалин в майбутньому та формування єдиної судової практики, вирішуються інші питання, що стосуються діяльності та належного функціонування суду в цілому. Прикладом належної та ефективної діяльності Ямпільського районного суду Вінницької області протягом першого півріччя 2014 року є відсутність будь-яких скарг, звернень громадян щодо неналежної організації роботи  суду, порушення їх процесуальних прав чи взагалі неефективної діяльності суду та свідчить про те, що Ямпільським районним судом Вінницької області як гаранта законності та правопорядку, здійснюється об»єктивне і неупереджене правосуддя.

             

                          ГОЛОВА

   ЯМПІЛЬСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ                                                         В.А.ГОЛОВІН