flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові повістки, повідомлення та виклики тепер надходитимуть і на електронні месенджери

06 лютого 2023, 11:57

Судові повістки, повідомлення та виклики відтепер надходитимуть і на електронні месенджери учасників процесу.

Наказом Державної судової адміністрації України від 23.01.2023 № 28 затверджено відповідний порядок (порядок та зразок заяви додаються).

✉️ Згідно з порядком повістки за заявою учасника судового процесу першочергово надсилатимутися на месенджер. У випадку, коли мобільний телефон абонента не "прив’язаний" до месенджеру, повістки як і раніше надходитимуть у формі SMS-повідомлень.

✉️ Наразі державним підприємством "Інформаційні судові системи" завершуються розробка сервісу щодо автоматичного надсилання судами повісток на один із найпоширеніших месенджерів - Viber. Впровадити сервіс заплановано не пізніше 10.02.2023.

💰 Сервіс забезпечуватиме економію коштів судів в сумі понад 6 млн грн на рік, оскільки вартість однієї надісланої судової повістки за допомогою месенджеру (Viber) втричі дешевша за вартість однієї надісланої судової повістки у вигляді SMS-повідомлення.

☝️ Месенджер, аналогічно SMS-повідомленням, забезпечуватиме доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників справи, що цілком відповідає нормам процесуального законодавства в частині можливості повідомлення учасників судового процесу через інші засоби зв’язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

☝️ Дані, що підтверджуватимуть надсилання та доставку таких повідомлень на Viber, будуть надходити та зберігатися в автоматизованій системі документообігу суду (із запобіганням їх видалення чи коригування).

 

 

Порядок

надсилання судових повісток, повідомлень і викликів

учасникам судового процесу в електронній формі

 

І. Загальні положення

  1. Порядок надсилання повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі (далі – Порядок) розроблено відповідно до частини першої статті 135 Кримінального процесуального кодексу України, частини тринадцятої статті 128 Цивільного процесуального кодексу України, частини шостої статті 120 Господарського процесуального кодексу України, частини першої статті 129 Кодексу адміністративного судочинства України, частини п’ятої статті 153 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".
  2. Надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі – судові виклики) здійснюється шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку або SMS-повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду (далі – АСДС).
  3. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

відповідальний працівник апарату суду – особа, на яку відповідно до посадових обов’язків покладено завдання роботи з вхідною та/або вихідною кореспонденцією суду або інша особа, визначена наказом керівника апарату;

SMS-повідомлення – технологія прийому та надсилання коротких текстових електронних повідомлень, яка входить до стандартів стільникового зв’язку;

месенджер – служба для обміну текстовими повідомленнями між мобільними або стаціонарними засобами користувачів  через мережу Інтернет, яка має відповідний програмний додаток;

номер мобільного телефону учасника судового процесу – зазначений учасником судового процесу в заяві (додаток 1 до цього Порядку) телефонний номер у міжнародному форматі, який дозволяє отримувати електронні повідомлення у формі SMS та (або) месенджеру (за допомогою наявних програмних продуктів);

телекомунікаційний засіб – персональний комп’ютер, ноутбук, мобільний телефон, планшет тощо;

учасник судового процесу – сторони та інші особи, які беруть участь у справі у випадках, передбачених процесуальним законодавством.

  1. Адміністратор АСДС повідомляє судам та ДСА України про перелік месенджерів, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового

виклику засобами АСДС, не пізніше наступного робочого дня після реалізації технічної можливості або внесення змін до такого переліку.

З інформацією про наявні програмні засоби, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового виклику, учасник може  ознайомитися в приміщенні суду або на офіційному веб-порталі судової влади України.

  1. Судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості.
  2. Форма заяви надається учаснику судового процесу в суді або самостійно завантажується ним з офіційної сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України. Така заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду.

Заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

  1. У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника.

У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

 

ІІ. Надсилання судових повісток, повідомлень і викликів 

  1. Надсилання судового виклику відбувається в такому порядку:

відповідальним працівником апарату суду формується текст судового виклику в АСДС та додається до електронної обліково-статистичної картки справи як документ по справі;

текст судового виклику засобами АСДС надсилається учаснику судового процесу із застосуванням месенджера на його телекомунікаційний засіб;

стан доставки учаснику судового процесу судового виклику в електронній формі (статус, дата та час) автоматично зазначається у відповідному електронному реєстрі АСДС;

у разі неможливості надсилання судового виклику із використанням месенджера, такий судовий виклик направляється у формі SMS-повідомлення;

структура тексту судового виклику наведена у додатках 2-9 до цього Порядку.

  1. З метою економії коштів державного бюджету, при формуванні та надсиланні тексту у форматі SMS-повідомлення може використовуватись транслітерація українського алфавіту латиницею за правилами, встановленими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2010 року № 55 "Про впорядкування транслітерації українського алфавіту латиницею".

 

 

Директор департаменту

інформаційних технологій                                                   Олександр ЧИКІН

 

Додаток 1

до Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі

 

Зразок заяви для в DOC

 

 

 

Зразок заяви

на отримання судових повісток,

повідомлень і викликів в електронній формі

 

        

Судді (Назва суду)

__________________________________________

__________________________________________

____________________________________

(ПІБ заявника у родовому відмінку)

який (яка) мешкає за адресою:

__________________________________________

__________________________________________

(адреса місця розташування)

 

Мобільний телефон: ________________________      

 

е-mail: ____________________________________

 

Справа № _________________________________

 

 

Заява

на отримання електронних повісток

 

Прошу надсилати судові виклики в електронній формі на мій мобільний номер телефону (+380______)______________________________.

Погоджуюсь з транслітерацією українського алфавіту латиницею у разі отримання судового виклику у формі SMS-повідомлення. 

Про зміну номеру мобільного телефону та обставин, які перешкоджатимуть отриманню електронних повісток, зобов’язуюсь повідомити суд.

Офіційної адреси в електронному кабінеті не маю.

 "___" _________ 20___ року                         __________                          ___________________

(Підпис)                                                (ПІБ  заявника)