flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шлюбний договір як інструмент попередження спорів між подружжям

13 лютого 2024, 16:45
Шлюбний договір — це юридична угода, яку укладають за власним бажанням осіб, що вступають або перебувають у шлюбі.
 
Пара може укласти шлюбний договір не тільки перед весіллям, а й під час перебування у шлюбі. Це передбачено ст. 93 Сімейному кодексі України.

Що фіксують, а чого не прописують у шлюбному договорі:
  • майнові зобов‘язання, вирішення спірних питань подружжя;
  • зобов`язання щодо особистісних стосунків.
Наприклад, щоденне прибирання чи приготування обіду кимось із пари прописати не можна. Також шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми.
 
За шлюбним договором не може передаватися у власність одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації.
 
Навіщо договір, якщо є закони?
 
Шлюбний договір – це ваш особистий додаток до законодавства. Адже, ви можете зазначити індивідуальні опції, які будуть комфортні саме для ваших обставин.
 
Сторони можуть домовитися про надання утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби у матеріальній допомозі на умовах, визначених шлюбним договором.
 
Якщо у шлюбному договорі визначені умови, розмір та строки виплати аліментів, то в разі невиконання одним із подружжя свого обов'язку за договором аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.
 
Шлюбним договором може бути встановлена можливість припинення права на утримання одного з подружжя у зв'язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації.
 
Звертаємо увагу, що партнери, які проживають у так званому цивільному шлюбі, не можуть укласти цю угоду.
 
За бажанням сторін шлюбний договір можна укласти на певний термін, в іншому разі він вважається безстроковим. Крім цього, партнери можуть зазначити чинність окремих умов договору навіть після припинення шлюбу.

Чи можливо змінити умови шлюбного договору?
В односторонньому порядку це неможливо. Його може бути змінено тільки подружжям.
 
Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується.
 
Додатково, на вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення.

Чи можливо розірвати шлюбний договір?
Безперечно, так. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання.