flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Необхідність подання присяжними електронної декларації до 31 січня 2024 року.

21 листопада 2023, 09:06

 10 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану, згідно якого для суб'єктів декларування відновлено обовʼязок подання декларацій, повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

   Згідно підпункту “ґ” пункту 1 статті 3  Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року №1700-VІІ (далі Закон),  присяжні під час виконання своїх обов’язків в суді (тобто, під час залучення до розгляду конкретної  справи) стають суб’єктами, на яких поширюється дія цього Закону, а саме: на присяжних розповсюджується обов’язок  щодо подання електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

    Тобто,  якщо протягом 2021-2022 років Ви приймали участь у розгляді цивільної чи  кримінальної справи,  незалежно від того чи отримали виплати за виконання обов’язків у суді як присяжного, зобов’язані до 31 січня 2024 року подати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті НАЗК  декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування,  за формою, що визначається НАЗК. Для заповнення е - декларації необхідно завчасно отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

    Звертаємо Вашу увагу, що особи, які під час дії воєнного стану до набрання чинності Законом, вже подали декларації за 2021-2022 роки, мають право подати виправлені декларації за ці періоди. Для цього протягом 14 днів з дня набрання чинності Законом їм необхідно буде письмово в довільній формі звернутися до НАЗК з проханням забезпечити можливість подати виправлену декларацію. Після чого зазначені суб’єкти декларування зможуть один раз упродовж 30 календарних днів (з дня відкриття доступу) подати виправлені декларації за ці періоди. Про надання такої можливості декларантам буде повідомлено в їх персональні електронні кабінети у Реєстрі декларацій, без направлення офіційного листа.

    Також повідомляємо, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.